Catatan

Tunjukkan catatan dari 2008

Pikom PC Fair Johor Bahru (19-21 Dis 2008)

Baru-baru ni say aberkesempatan pergi ke pameran komputer paling bersar di Malaysia - Pikom PC Fair. 3 hari berlangsung, 3 hari juga saya ada di tapak pameran. Diadakan di Persada Johor baru, satu tempat ala PWTC. Menariknya kali ini ada lagi pameran dalam tempat yang sama, iaitu Pameran Automotif Johor (seakan-akan KL Autoshow). Tapi yang penting, masuk percuma!

Berbalik cerita PC Fair, seperti maklum, saya ada ketiga-tiga hari berlangsung. Dari bilangan pengunjung, harga jatuh hinggalah bilangan pekerja setiap booth saya boleh baca perubahannya. Lagi menarik, hari ke-2 saya datang, saya mengenakan baju polo Fedora Malaysia. Ada yang dapat baca apa yang saya fikirkan, tapi rata-rata tidak.

Apa yang menarik kali ini, saya memerhatikan bilangan komputer riba mini atau netbook kini kian melambak dalam pasaran kini. Awalnya saya hanya membayangkan pengeluar komputer seperti Asus, Acer, Toshiba, Twinhead dan HP sahaja mengeluarkan siri model ini. Walhal, kesemua pengeluar seperti NEC, BenQ,…

Menyelamatkan kembali Blog yang bersawang..

Dah lama pulak kat update blog ni. Maklumlah, dah kene maintain website sendiri, lagi kene maintain website lain pulak, dengan adunan malas dan ngantuknye akhirnya tak tertaip perkara yang perlu ditaip di sini. Bukannya apa, saya masih dalam proses 'pandu uji' beberapa distro Linux untuk jadi bahan dalam blog ini. Jadi, mungkin lepas ni saya terpaksa menukarkan minda saya dari seorang web builder kepada blogger. Kalaulah..hak3..

Linux to Succeed in 2015!

Test Drive - Jaunty Alpha 1

Sekali lagi Ubuntu mengumumkan release versi terbaru mereka (wlaupun Alpha) yang diberi versi 9.04 dengan kodnama 'Jaunty Jackalope'. Dan begitulah saya, pantang ada update Ubuntu, main sumbat aje. Hak3. Tapi di sini ada satu perkara yang saya hendak konsikan bersama anda.

Waktu sebelum saya menaip untuk post ini, saya sedang format laptop kawan adik saya. Sedang format tu saya ingat nak update ke versi stabil Intrepid (sebab install pakai Intrepid RC), sekali Update Manager terus kasi update untuk Jaunty (Alpha 1). Jadi saya upgrade aje la. Lepas habis semua installation dan reboot, tiba-tiba....skrin tersangkut pada usplash Ubuntu. Target yang ada dikepala masa tu, Xorg tak boleh running.

Mengikut yang saya tahu, Xorg ni kalau tak running secara automatik akan masuk dalam X session dimana semua kendalian adalah berdasarkan command line. Sebab utama pastinya kerosakan pakej semasa proses upgrade atau driver tak support.

Jadi saya cuba running secara X session (nothing but text)…

Post Pertama

Lala!!

Memandangkan nak berkonsi tentang linux selain Ubuntu di laman asal amat sensitif (ye la, dah Ubuntu, Ubuntu aje sudah), jadi saya buatkan satu blog untuk kogsi dan panduan bersama. Saya ni pun masih dalam belajar mengendali Linux!

Dalam blog ini juga saya memuatkan mungkin celoteh dan suasana sekitar saya. Pendek kata, dah macam diari lerr..hehe. Selamat membaca!