Catatan

Tunjukkan catatan dari 2009

Maxis Broadband (Huawei E1762) dalam Kubuntu 9.10 Karmic Koala

Imej
Setelah sekian lama bermain-main dengan broadband ni, akhirnya berjaya juga aku siapkan. Mula-mula rumit la juga tapi selepas fahamkan artikel di laman Umarzuki dan laman Darjah Satu, dapat juga selesaikan masalah ni. Untuk perhatian anda, artikel ini adalh khas unruk pengguna Kubuntu, tapi pengguna distribusi Linux lain juga boleh menggunakkan langkah ini.

OK, kita mulakan tutorial ni:-
Pasang USB ModeSwitchMudah saja, anda boleh buka Konsol dengan memasukkan kata arahan berikut :-
sudo apt-get install usb-modeswitch
atau anda boleh gunakan KPackagekit dengan mencari usb-modeswitch. Untuk pengetahuan anda, fungsi aplikasi ini adalah untuk membuat "flip flop" dari perkakasan storan seperti pendrive anda kepada modem USB.

Ubah fail aturan USB ModeSwitchSebelum anda menggunakan aplikasi, beberapa modifikasi kecil perlu dibuat. Anda cuma perlu buka Konsol dan masukkan kata arahan berikut:-
sudo kate /etc/usb_modeswitch.conf
Aplikasi Kate akan muncul. Anda cuma perlu cari teks atau ba…

Mandriva 2010 - Mimpi Indah Bagi Orang Lama

Imej
Kiuz Pop : Senaraikan distribusi Linux terdahulu menggunakan KDE. Pastinya ada jawapan Slackware, RedHat (walaupun KDE dia menyakitkan hati - dulu laa) dan SuSE, tapi mungkin kebanyakan anda tak tahu Mandriva (dahulu dikenali sebagai Mandrake Linux) adalah antara distribusi Linux paling lama bertahan.

Sejarahnya bermula apabila MandrakeSoft yang berpangkalan di Perancis ditubuhkan oleh Gaƫl Duval semasa RedHat ketika itu versi 5.1 mula berkembang Gnome masih lagi versi 1.0. Tujuannya, seperti Ubuntu, ditujukan untuk pengguna baru. Bagaimanapun, nama Mandrake Linux itu telah difailkan saman dan seterusnya syarikat pembangun Linux di Brazil, Conectiva mengumumkan penggambungannya bersama MandrakeSoft dengan nama baru; Mandriva.


Kalau korang tanya aku, pengalaman aku ni tak ada la lama sangat dengan Mandriva ni. Bermula dengan Mandriva 10 (2009) dan terus naik taraf ke Mandriva 2009 Spring dan versi alpha atau beta pula dikenali menggunakan kod nama "cooker", dan sampailah seka…

Boot sistem dalam masa 10 saat?

Kepada korang yang dah upgrade ke 9.10 dari mana-mana versi yang lepas, pastinya terasa sikit cepatnya masa untuk sistem dihidupkan (kalau dalam bahasa yang senang nak faham, boot time), mungkin kurang daro 20 saat (anggaran je la). Rasanya, memang laju masa boot tu.

Tapi, percaya atau tidak, dalam 9.10 korang boleh lagi lajukan masa boot tu.


Seperti yang sedia maklum, sasaran masa boot bagi versi 10.04 yang akan datang adalah kurang 10 saat. Jadi, pembangun Ubuntu mahukan pengguna Ubuntu merasakan dahulu pengalaman masa boot itu. Jadi, bagaimanakah?

PEMBERITAHUAN
Baru dimaklumkan ada masalah dimana sistem mengalami kernal panic untuk beberapa perkakasan. Jadi, diharap buat persediaan langkah berjaga-jaga sebelum perkara ini berlaku.

Buat masa ini, hanya Ubuntu versi 9.10 (Karmic Koala) sahaja yang dapat merasakan pengalaman ini. Ikut langkah dibawah:-

Buka Terminal dan masukkan barisan arahan ini:-sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-boot/ppa Selesai langkah diatas, anda hanya perlu u…

Tak Ada Kerja Buat Kerja

Jika anda perasan, saya baru sahaja tukarkan tema blog ini dari warna biru terang ke warna yang agak gelap. Maklumlah, dah lama tak tukar tema blog ni.

Tambahan saya pun macam tak ada idea nak menaip dalam blog ni. Tapi sebenarnya bukanlah saya tinggalkan, tapi saya sedang dalam pencarian macam mana nak setup dan hidupkan semula laman UbuntuSeekers dengan domain yang baru. Kalau domain dah baru, mestilah kita hendak sesuatu yang baru juga. Tapi, nantikan kemunculan semula laman itu sedikit masa lagi (rasanya dah berapa kali dah cakap benda ni..LOL).

Linux to Succeed in 2015!

Gnome Shell - Rasai pengalaman pertama Gnome 3.0

Pasti ramai pengguna Gnome terutamanya Ubuntu mendengar ura-ura versi baru desktop enviroment Gnome - Gnome 3.0. Ramai yang katakan tiada lagi menu popup yang biasa digunakan dalam versi asal Gnome, dan ada yang mengatakan Gnome 3.0 akan menjadi lebih ringan dan pelbagai penambahan aplikasi baru.

Tapi saya rasakan Gnome 3.0 sudah ada teaser. Cuba lihat video dibawah:-





Perkenalkan Gnome Shell. Ramai yang menyatakan Gnome 3.0 akan menjadikan aplikasi ini sebagai desktop asal mereka. Seperti yang anda tonton video tadi, beberapa perkara baru diketengahkan seperti:-
tambahan ruang kerja (workspace) secara manual dengan ada butang pintasangrafik yang menarik serta beberapa trick Compiz Ubuntu masih boleh dilakukanbarisan aplikasi dalam ruang menu yang lebih kemas dan tersembunyidrag-and-drop masih menarikTapi ada beberapa perkara yang saya kurang minat tentang Gnome Shell selepas cuba menggunakannya:-
kurang sesuai untuk pengguna biasa yang mahukan senarai aplikasi yang lebih mudah untuk dicap…

Err..mana hilang UbuntuSeekers?

Hehe..ramai yang tertanya-tanya, mana laman UbuntuSeekers yang sebelum ni katanya hendak dibuat. Sebenarnya laman itu masih dalam pembangunan dan pengurusan domain juga sedang diselaraskan kerana server yang saya gunakan nanti adalah server perbagai guna saya, antaranya nak spy siapa masuk keluar dari bilik saya. Hehe. Korang nantikan sajelah laman tu muncul, sebab domain ni sedang meningkat naik. KatieKitty, thanks for your help!

Linux to Succeed in 2015!

Laptop Rusia

Imej
Pastinya anda tahu negara Rusia, antara negara paling digeruni di dunia juga antara negara yang mempunyai kadar jenayah paling tinggi di Eropah. Jadi, andaikan anda pergi ke sana - dengan membawa laptop anda. Tak risau ke kalau dek diragut orang?

Tapi sedang-sedang saya gelintar beberapa laman web (sebenarnya niat nak cari logo fosschix.my), terjumpa satu artikel yang dikatakan "Russian Laptop".


Tengok je macam kotak, tapi inilah cara mereka di sana inginkan komputer mudah alih dengan cara yang paling selamat. Jom lihat apa yang ada dalam "kotak" tu:-


Lagi gambar boleh rujuk ke laman ini.

Siapa kata orang Rusia buat senjata je?

Linux to Succeed in 2015!

Yasmin Ahmad sah Meninggal Dunia

Seperti yang korang sedia maklum, sutradara terkenal Malaysia, Yasmin Ahmad telah kembali ke rahmatullah pada jam 11.25 (Sabtu, 25 Julai) di Hospital Pakar Damansara. Kematiannya pula telah disahkan oleh Pengarah Operasi Media Prima Bhd., Dato' Ahmad Farid Ridzwan.

Pemergian beliau sebenarnya memberi kesan bukan saja aku, bahkan semua peminat, pelakon, penerbit, malahan penggiat filem dalam dan luar negara. Cakaplah siapa yang tak kenal filem-filem seperti Telentime, Gubra, Sepet dan iklan-iklan Petronas sempena hari kemerdekaan negara. Hasil tangannya memang menjadi satu masterpiece yang akan menjadi ikutan anak muda yang meminati seninya.

Semoga Allah cucuri rohnya dan memberkati setiap hasil karyanya untuk tatapan di masa hadapan, AMIN. ~Al-Fatihah~

p/s: O Re Piar (Telentime), Ne Me Quitte Pas (Mukhsin) lagu kegemaran aku..

Linux to Succeed in 2015!

#ubuntu-my IRC Meeting (21 July 2009)

From IRC Freenode #ubuntu-my (16 July 7:47pm)

Ubuntu-my IRC Meeting
Date : 21 July 2009
time : 9pm (2100)
Where : Freenode #ubuntu-my (irc.ubuntu.com.my)

Why : Form commitee Task Force Ubuntu-my-local
Propose by : Nbliang

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

All,

Here are some of the issues that we discussed just now:

1. Organization Structure
- Community leader (1 of the 6 official members)
- Committee members (all 6 official members)
- Team Lead, assisted by team's ninjas (members)
- encourage Team Lead to apply as official Ubuntu member

2. Migration of launchpad profile
- ~malaysianteam to ~ubuntu-my
- E-jat to write script for migrating existing members in
~malaysianteam to ~ubuntu-my
- membership expired every end of the year [*]
# I have set the expiry date for some of the members in ~ubuntu-my
- auto renewal notification

3. Promoting Ubuntu Malaysia LoCo Team
- design web banners
- promote ubu…

KittyBox - KatieKitty Fire Donation

18 Julai lepas (semalam), rumah salah seorang rakan komuniti Ubuntu-MY (loyal member fosschix..ahaks ;p), KatieKitty terbakar akibat sebab-sebab yang aku sendiri belum pasti lagi (nak contact dia sekarang pun payah sikit).

Disebabkan hal itu, aku dan salah seorang kawan aku (Wan Fahmi@itiknila) telah membuat tabung khas untuk membantu salah seorang geng yang aktif dalam aktiviti Ubuntu-MY. Korang bolehlah menyumbang dalam bentuk wang dengan menyumbang ke akaun berikut:-

Name: WAN MUHAMMAD FAHMI BIN WAN AZMI
ACC: 512080325647
Bank: Maybank
E-Mail: wanfahmi@gmail.comBagi yang hendak menyumbang bantuan dalam bentuk barangan atau peralatan pula, boleh terus hubungi itiknila melalui talian 012-2201741 (sekitar Kuala Lumpur, Puchong) atau melalui aku sendiri di 017-3978201 (sekitar negeri Johor dan Melaka).

Jom bersama bantu geng kita ini yang kini mendiami di rumah salah seorang kawannya. Mana tau lepas ni dia akan tolong korang pulak :)

p/s: kalau korang dah hantar sumbangan wang ke akaun tadi, …

Blog Pilihan Jipang_Menjerit : Pendaftaran Dibuka!

Haha..Lain macam pulak post aku kali ni. Jadi, apa yang menarik sangat dengan benda ni?

Sebenarnya cuma benda suka-suka yang aku nak buat dalam blog ni. Apa yang aku akan buat aku akan nilai semua bloh yang sudah dilink dan yang hendak dinilai dan aku akan rangkingkan ikut penilaian profesional aku (walaupun tak profesional). Terbuka kepada semua blog, tak kesah la blog korang tu cerita pasal komputer ke, diari ke, info ke, belasah saje..dan yang pasti aku takkan bias dalam penilaian aku.

Tarikh tutup aku letak 24 Julai ni, dan rangking penilaian akan diumum dua (2) minggu selepas tarikh tutup.

Antara yang krateria korang nak dapat markah lebih:-
blog themepengisianjumlah pengikutputara komenumur blogdan lain-lain..Ape lagi, nak masuk tinggalkan aje alamat blog korang kat ruangan komen bawah ni.

p/s: program suke-suke saje..hehe

Linux to Succeed in 2015!

Giliran OpenOffice.org 3.1 pula

nampaknya makin banyak aplikasi mengeluarkan versi baru. kali ni giliran OpenOffice.org pula mengumumkan versi terbaru mereka, OpenOffice.org 3.1 boleh didapati sekarang.

OpenOffice.org merupakan aplikasi pejabat yang serupa dengan Microsoft Office Suite adalah aplikasi yang siap pasang dalam Ubuntu korang. antara yang menarik dan baru dalam versi OpenOffice ini mirip dengan kebolehan yang dipamerkan oleh pesaing 'berbayar' mereka (mesti tau kan). Tapi aku dah menyemak senarai naiktaraf Ubuntu, namun tak ada sebarang pakej berkaitan OpenOffice.org ni. jawabnya, tunggu sahajalah sampai ada update berkaitan. kalau anda masih pengguna Windows, jom muat turun aplikasi percuma tapi hebat ini melalui laman ini.

Nak tau apa yang menarik dalam OpenOffice.org 3.1? Korang tengok video dibawah ni



Linux to Succeed in 2015!

Firefox 3.5

Imej
30 jun lepas 'terlepas' sudah Firefox veris 3.5. Ramai member aku dah guna Firefox versi ni. Jadi aku pun try jugak lah. Agak pening sebenarnya lipas melakukan beberapa pencarian tentang Firefox 3.5 untuk Ubuntu ni, dan setelah puas mencari, rupanya 3.5 masih belum available dalam repo rasmi ubuntu-mozilla-daily (rujuk laman ini).

Serva sedikit maklumat menarik tentang Firefox 3.5 ni adalah:-
bar carian yang dinaiktarafPrivate BrowsingKelajuan yang lebih pantasdan banyak lagi...(senang baca je kat laman ni)Jadi, aku terpaksalah download pakej yang disediakan dalam laman muat turun Firefox dan install secara manual. Dan akhirnya, wallah!


kalau korang masih nak merasa kepantasan yang teramat Firefox 3.5 dalam Ubuntu anda, cuba langkah yang ada disediakan dalam laman ini. alami kepantasan melayari internet dengan Firefox 3.5!




Linux to Succeed in 2015!

Hoh..Blog Bersawang!!

wow...kelihatan lama sungguh tak mengupdate blog ini. haha..sebebarnya aku berada dalam keadaan yang agak sibuk dan juga dalam suasana kerja. kalau korang masih ade menyinggah blog ni, trimas aku ucakpan sebab aku pun sekarang payah nak singgah-singgah blog korang ni.

apa-apa pun nanti aku akan naikkan beberapa topik yang sudah agak basi sebenarnya, tapi macam mana pun aku nak kongsi jugak dengan korang. nak tak nak, korang amik jugak..ekeke.

Linux to Succeed in 2015!

UbuntuSeekers dah ada domain sendiri!!

Ekekeke..macam korang baca tajuk tu, pasal tu saje la post kali ni. Bukan apa, dah lama tak update maklumat dalam blog ni sebab kesibukan yang agak tinggi. Pandai-pandai korang laa macam mana nak menilai. Keh3. Apa-apa pun, blog ni mungkin berpindah ke server sendiri (yup, server aku sendiri setup dekat rumah) dan kalau rasanya tak perlu, biarkan aje guna Blogger ni (lagipun template boleh tahan, susah mencari dan mengedit woo..).

Untuk maklumat korang, aku baru je berusaha untuk memperoleh domain sendiri iaitu ubuntuseekers.com, dan kini tercapai sudah. Untuk blog ni pulak, korang masih boleh menggunakan address asal yang dibekalkan Blogger atau menggunakan link baru iaitu blog.ubuntuseekers.com.

Akan datang, update MSC OSCONF 2009 (walaupun dah lama, tapi masih hangat beb!!), Linux Varsiti 1st Tour dan MyGOSCON 2009. Stay tune!!

p/s: gumbiranya ada domain sendiri..tak ape laa berkorban sikit

Linux to Succeed in 2015!

Ubuntu & Kubuntu LiveCD untuk orang Johor!!

Imej
Jam 12.45 tadi, aku baru dapat sebungkus kotak sepeti yang korang nampak macam gambar atas ni. Mula-mula aku fikir hadiah RealReward mak aku (hari tu tebus mata RealReward..ekekeke), sekali buka tengok dalam, ade ni laa...
Haha, memang korang dah tau kan tentang sticker tu. Yup, aku baru je dapat bungkusan khas dari Canonical (nak tau ape yang aku minta, tengok post sebelumnya). Jadi, melalui post ni aku nak bagi tau pada peminat Ubuntu sekitar Johor Bahru, Kulai dan kawasan sekitar yang mahukan LiveCD ekslusif Ubuntu atau Kubuntu dari Canonical, anda boleh terus memberitahu lokasi untuk serahan ke talian saya (017-3978201/014-5060667). Dan untuk peringatan anda, seorang penerima hanya berhak mendapat satu salinan sebab bende alah ni terhad sangat, dan pastinya tak ade pos untuk korang (sebab aku sendiri pun tengah sengkek nih!). Jom migrasi ke Ubuntu & Kubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.

Linux to Succeed in 2015!

Trimas Ubuntu!

Imej
p/s: korang pun boleh jugak mohon liveCD Ubuntu dari laman ship-it, tak kisah la anda power user ke, pengguna biasa ke, pengguna baru ke, bla bla bla.....hehe

Linux to Succeed in 2015!

Percubaan menggunaka Bilbo Blogger

artikel ini ditaip dalam Bilbo Blogger. kalau korang nak tau apa Bilbo Blogger, semak laman ini. masa pertama kali menggunakan agak kekok dengan antara muka, tapi tengoklah kalau aku pakai untuk setiap posting artikel, mana tau dah biasa. untuk blogger-blogger di luar sana (yang mennguakan Linux khususnya), jom cuba gunakan Bilbo Blogger.p/s: tak tau la pulak untuk blogger Windows..ekekeke ;P

Forefox Makin Hampeh?

Imej
Kalau korang menggunakan Firefox sekarang, macam mana prestasi internet browser tu? Bagi seseorang power user, aku rasa hampeh sikit dengan prestasi Firefox sekarang. Tak tahulah sebab apa, tapi lembab. Setiap kali aku load laman baru, mesti prestasi tak macam mula-mula kenal Firefox dulu (masa tu Firefox 1.5). Banyak tab, banyak tetingkap dan pop-up's; runsing kepala aku!Tapi, rupanya bukan aku je mengalami masalah ni. Chris Pirrilo dalam blog rasminya menyatakan Firefox 3.0.8 amat bermasalah. Begitu juga dengan seroang mengguna dalam forum ini. Jadi, adakah pembangun Firefox berbaloi dengan penambahbaikkan dan naiktaraf Firefox hinggakan masa untuk memperbaiki beberapa masalah sampai lapan bulan lamanya (rujuk laman ini)? Sampaikan aku 'bengang' dengan situasi ini, saya 'melarikan' diri menggunakan Opera dalam Ubuntu aku dan IE8 dalam W7 (jarang guna pun..hehe). Opera walaupun tampak berat, tapi prestasinya lebih memberangsangkan, walaupun beberapa kali crash (se…

Filem : Laskar Pelangi

Imej
Rasanya ni artikel pertama tentang filem dalam blog ni. Kadang-kadang aku ni suka mengkritik, bukan nak kondem, tapi cuma memberi pendapat atau ada idea saya sendiri. Jadi, nak juga aku ketengahkan satu cerita yang aku baru download dua hari lepas, Laskar Pelangi. Filem ni sebenarnya adalah karya novel nukilan Andra Hirata, novelist terkenal (rasanya) di Indonesia. Sebenarnya aku baca novelnya dulu sebelum tonton filem ni. Tidak terkejut saya katakan bahawa filem ni memang bulat-bulat diambil dari novel ini. Lagi menarik, ia dihalusi lagi dalam filem dengan menonjolkan lagi emosi berbanding dalam novelnya.Laskar Pelangi mengajarkan kita bahwa kita harus belajar mensyukuri apa yang Tuhan berikan kepada kita. Bagaimana Lintang berjuang untuk bersekolah meskipun begitu banyak halangan dan cobaan yang mendera. Begitu juga dengan kata-kata Pak Guru yang begitu menyentuh bahwa pendidikan harus disertai dengan hati dan kita harus banyak memberi daripada banyak diberi.Jila korang menonton file…

Ubuntu 9.04 - Jom Boot Time Drag Race!

Imej
Aku sekarang ni baru je update Ubuntu 9.04 BETA dalam laptop member aku dan nampaknya banyak pengubahsuaian yang membuatkan mata ini tertarik, seperti pertama kali melihat eye-candy Ubuntu. Tapi, seperti yang sedia maklum Ubuntu versi kali ini terkenal dengan kepantasan boot time yang memang tak terkata lajunya. Aku sempat buat rakaman dengan Ubuntu 8.10 dan pesaing terdekat, Windows 7. Jadi, kalau korang nak tengok prestasi melalui rakam video yang aku buat, klik sini untuk ke laman UbuntuSeekers.



Linux to Succeed in 2015!

Windows 7 test drive

Imej
Saya baru-baru ni aku ada download torrent ISO DVD Windows 7 (W7) yang dikatakan akan keluar dalam pasaran pada pertengahan tahun ini. Walaupun aku dah lama meninggalkan zaman Windows dan tak gemar dengan Vista, tapi W7 ada keistimewaan tersendiri.

Sekali korang tengok mesti macam Vista. Chopp..belum sure lagi. kalau korang sedar, dah tak ade lagi side bar yang dok mengganggu kerja-kerja scroll mouse. Tak tau la kalau korang pun ada bengang macam aku tentang sidebar tu, walaupun cantik. Ni snapshot sistem dan maklumat yang aku dapat dari PC aku yang selambe ini:-

Pentium 4 aje..tak mampu beli mahal-mahal. Bar bawah pun ada perubahan jugak, lafi glossy (zul tak gemar la ni), lagi transparent dan lebih simple dari Vista yang lebih semak ;P
Kat sini ada satu satu feture yang agak menarik bagi aku yang gile efek. Perasan tak window viewer tu? Kalau korang nak tau, app's tu dah view dua-dua tab yang aku buka dalam Internet Explorer (IE) 8 yang memang dah pre-install dalam W7 ni. jadi, lag…

Tenat..

Ahaha..itu je la yang mampu cakap. Bukan apa, buat kali ni dah kali ke-3 aku format Ubuntu aku atas masalah berkaitan update Jaunty yang memang belum stabil untuk laptop Aspire 4530 aku ni.

Untuk masalah Jaunty Alpha 5 ni pulak, shortcut button Alt+F2 tak boleh running. Dan memandangkan 'button permainan' dah tak ada, susah sikit nak buat kerja. Dah terbiasa... Tapi, tak bermaksud aku mengaku kalah menggunakan Ubuntu ni, sebab Ubuntu dah macam jadi darah daging aku..haha.

Jadi, aku terpaksalah buat backup macam-macam fail dari assignment yang menggunung sampailah ke pelbagai kertas kerja berkaitan Linux sendiri sampailah ke projek untuk dijual (skrip filem, novel, bla bla..). Dan paling menyayat hati, aku lepas ni tak dapatlah capai website selain port 8080, sebab beralih menggunakan Celcom Broadband tak lama lagi. Sebelum ni dah guna, tapi pulang balik kat member yang suruh test drive dulu. Walaupun hampeh, tapi dia pakai jugak, pasal "lepas buat assignment dengan email, s…

Kopete - Problem dengan YM?

Imej
Bagi mereka yang menggunakan KDE, pastinya anda menggunakan Kopete sebagai aplikasi mesej segera (Instant Messaging) seperti Pidgin dalam Gnome. Bagaimanapun aku sendiri dah menggunakan Kopete ini dalam interface Gnome sejak mula mengenali kebolehan aplikasi ini dalam VoIP, Video Confrence dan file transfer yang Pidgin tidak mampu lakukan semasa Ubuntu versi 7.04.

Tapi, sejak Ubuntu 8.04, Kopete yang dalam transformasi penyesuaian untuk KDE4 mengalami masalah berkaitan GUI, sambungan ke server utama dan crash. Kalau korang yang pernah menggunakan KDE4 versi awal pastinya mengalami masalah yang sama. Berikutan itu, aku mundur balik ke Pidgin.

Bru-baru ini, aku kembali mencuba online YM, Jabber, Live dan AOL saya dalam Kopete setelah dimaklumkan oleh member aku, yang mana memaklumkan Kopete kini sudah stabil. Dan sekali lagi, masalah berulang. Kali ni YM aku asyik kena tendang dalam 15 minit berikutnya. Yang hairannya Jabber, AOL dan Live tak ada pula menghadapi masalah ni, jadi terpaksal…

Jom download Torrent!

Imej
Korang minat download filem, iso dan fail berskala besar? Atau lagi mudah saya katakan torrent? Yup, aku salah seorang peminat download torrent dari cerita filem lama, album, aplikasi dan iso sistem operasi komputer. Kalau nak tau, mula-mula aku download iso Ubuntu pakai torrent la. Kalau dalam Window, pastinya nama seperti BitTorrent, mTorrent malahan Opera Web Browser pun ada diorang punya sendiri torrent plugin. Tapi macam mana dalam Ubuntu? Adakah akan berakhir?


Jawapannya tidak sama sekali. Kalau korang tau Transmission, tulah torrent downloader korang selama ni. Untuk Transmission ni, tetingkapya lebih ringkas dan terhad. Sebenarnya, semua asas yang ada dalam BitTorrent tu dah siap dalam applikasi ni. Terbaru, aku sekarang tengah dok download Window 7 RC atas projek tertentu yang memerlukan torrent downloader, dan sekarang masih dalam perses download. Apa lagi, jom download dengan mudah torrent anda!

Bagi mereka yang masih blurr tentang apa itu torrent, klik sini.

p:s : BitTorrent …

Kenapa Ubuntu?

Kehangatan nampaknya kian memuncak tentang pengguna lari ke Windows. Memang besar impak kepada pengunjung blog terkenal Ubuntu tu. Tapi, aku tertarik kepada satu komen yang ditinggalkan pada artikel itu, "Kenapa Zul memilih Ubuntu dan bukan distro Linux lain?" Mungkin satu persoalan yang agak remeh tapi, aku memikirkan dalam aspek yang agak berlainan. Mungkin ada benarnya. Bagaimanapun, dalam minda aku hanyalah satu, Ubuntu paling mudah dalam kesemua distro Linux. Bukan soal mesra pengguna atau tidak, tetapi aku mengandaikan orang yang tak tau tentang komputer lebih suka perkataan 'mudah' dari 'mesra pengguna'.

Aku sendiri yakin dengan kenyataan itu sebabnya aku pernah mengendali beberapa distro Linux yang lain seperti Fedora (pernah jadi die-hard-fan dulu), OpenSUSE, Debian, Gentoo, Parsix, Musix, Dream, Mandriva dan banyak lagi, tapi semua distro tu tak adalah sampai ke tahap 'mudah' seperti Ubuntu. Mana tidaknya, Ubuntu yang telah sedia dengan softw…

Projek Wallpaper Batik Ubuntu - GAGAL!

Kalau ada siapa-siapa yang ingat projek saya dalam irc #ubuntu-my (freenode) tentang wallpaper batik berunsurkan logo Ubuntu, dan diumumkan projek itu menghadapi kebuntuan yang sangat besar. Terdapat beberapa masalah yang berlaku dalam menghasilkan wallpaper ini, antaranya:-

Imej gambar yang terlalu mencondong. Saya menggunakan teknik fotografi dalam menghasilkan suasana, tetapi saya membuat beberapa masalah teknikal seperti over expose, angel lensa-batik dekat dan menyukarkan untuk saya memasukkan logo ubuntu itu sendiriKurang mendedahan dalam menggunakan GIMP dan aplikasi pemanipulasi imej kerana pendedahan dalam 'menghidupkan' imej yang ditampal kurang dan menyebabkan gambar itu sendiri tampak anehMasa untuk menghasilkan imej itu terhad kerana digunakan untuk menyiapkan assigment dan hal-hal Linux VarsitiMungkin ada yang lebih hebat boleh menghasilkan wallpaper mewakili Ubuntu Malaysia. Siapa tahu mungkin anda!

Linux to Succeed in 2015!

Selamat Pengantin Baru!

Selit sikit la kahwin orang nie..

Ape-ape pun aku nak ucapkan Selamat Pengantin Baru buat pasangan Nurul Anuar dan Majdina, sepupu sebelah abah aku yang selamat dinikahkan pada 14 Februari 2009 di Masjid Jamek Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Semoga hubungan anda berkekalan sehinggalah ke anak, cucu, cicit, kalau boleh lagi banyak lerr anak keturunannye..hehe.

Ni ada sikit gambar yang aku dah upload dalam Flickr aku. Gambar amatur aje.



Linux to Succeed in 2015!

Pasal Dah Lama Tak Update Blog...

Lama sangat dah tak update blog ni. Bukan apa, aku semenjak sua menjak ni ada kena error yang bagitau URL ada masalah sket. Aku pun dengan peningnya malas sikit nak pusing-pusing dekat Blogger ni dulu, sebab nak siapkan assigment dulu. La ni barulah dapat buat.

Masalah sebenarnya ada berpunca dekat format setiap kali aku buat post. Jasi aku ejas balik, dan sekian aku dapat publish post aku seperti sediakala. Nasib baik tak datang fedup..haha

Linux to Succeed in 2015!

Dilema Seorang Fotografer Nikon

Aku rasa ni post pertama pasal fotografi dalam blog aku nie. Haha..saja aje buat post macam ni, sebab tu log ni ada bebas sikit nak posting. Tak serumit macam website (ade beberapa etika dalam penyusunan bahan, ikut aku belajar dulu laa..). Kali ni nak kongsi korang tentang dilema sorang member yang aku baru kenal masa kahwin sepupu abah aku kat Klang sana.

Dia sekarang masih pakai Nikon D70s yang berumur 2 tahun lebih. Masa tu tengah top EOS 30D. Tapi, dia beli Nikon sebab price ada kurang sikit. Selama dia pakai, memang satu benda yang dia tak tahan dengan kamera tu - noise. Kuat sangat! Aku tanye pakai ISO paling tinggi berapa kalau tak nak ade noise. Dia cakap 500 je. Kecik tuh... Pun sekarang dia nak cari Canon pulak. Sebab dia nak pakai Canon pasal bengang dengan member dia yang pakai 1000D, ISO dah jejak 1600, selambe je tak de noise, terasalah sebab kamera tu harga jauh beza dengan D70s yang kena tambah beribu lagi. Jadi dia minaklah tolong aku cari 40D macam aku sebiji. Body D…

Acer TravelMate 500

Imej
Baru-baru ni aku ade pula dapat projek dari sorang member aku ni. Katanya nak format laptop. Jadi aku tanyalah nak format jadi apa? Dia dengan tanpa ragu-ragu dia nak format jadi Ubuntu. Ni yang buat aku excited ni - ada yang tersangkut jugak dengan Ubuntu. Aku apa lagi, ambil laptop dan terus lakukan kerja-kerja pemasangan.

Selepas selesai pemasangan termasuklah Compiz, Wine, GStremer, MPlayer, AWN dan lain-lain saya dapat mengukur kehebatan Ubuntu ini dari laptop yang rendah spesifikasinya. Ubuntu secara asasnya dapat berjalan dengan baik diatas mesen dibeli pada tahun 2001 itu, walaupun gamers dan penyebat beli aje.

Kalau nak lihat hasil kerja Ubuntu dalam mesen lama itu, jom:-

Compiz? Bereh...

Logo Ubuntu ditampal menunjukkan Ubuntu telah dipasang dalam laptop ini..XP tu boleh tanggal ye lepas ni..hehe

sticker rasmi Ubuntu dilekat depan panel LCD..tengoklah bertapa lamanya laptop ni..huhu

Mungkin inilah orang lama suka guna Linux..komputer lama boleh jadi hebat!
Linux to Succeed in 2015!

Pertarungan antara OpenSUSE 11, Ubuntu Intrepid dan Fedora Cambridge dalam PowerPC

Mesti korang ingat Apple Computer kan? Apple ni antara gergasi pembuat PowerPC pada satu zaman dahulu. Tapi sekarang dah beralih arah kepada Intel sebab mungkin nak membangunkan Power processor tu tinggi sangat kosnya. Nak dijadikan cerita ada member (lagi) aku sorang ni nak format iBook G4 dia tukar lain. Sebab nak tukar kerana MacOS 9 (kurun bile ntah dia beli ni) yang sekarang dah tak wujud lagi lembab. Aku rekemen pakai Tiger (MacOS X), tapi dia cakap nak masuk Vista. Kene gelak skali ngan aku. Koh3... Tapi dasarnya boleh buat, cuma bukan boot version lerr..kena pakai virtual machine (salah satunya Q, free!). Jadi aku rekemen die guna Linux sebagai alternatif.

"Linux?" dia cakap. Aku paham maksud dia tu, susah nak guna. Nak sedapkan hati orang (sambil nak duit dapat masuk poket ;P), aku tunjukkan Ubuntu dalam laptop aku. Dia agak tertarik. Dan tiba-tiba dia tanya balik, "yang tak buntu punya ada tak?" Aku bagi list (yang aku reti setup) antara Ubuntu sendiri, Op…

UbuntuSeekers.cc.cc??

Baru tadi tukar setting domain UbuntuSeekers supaya redirect ke laman lain. Dah lama sebenarnya gunakan Co.CC ni sejak beralih arah dari cjb.net dan co.nr. Bukan apa, kadang-kadang naik meluat dengan servis diorang. Co.CC ni agak laju servisnya. Jadi, kalau nak buat domain free, pakailah Co.CC (promo pulak).

Berbalik cerita asal, masa nak redirect, ternampak satu domain yang agak aneh. www.ubuntuseekers.cc.cc, macam tu la bunyinya. Heran gak sebab aku tk de pulak buat domain sebegitu rupa. Jadi, aku pun try direct pi URL tu. Rupanya cuma satu web shop, macam e-Kedai Jom Linux. Apa yang menarik semasa saya setup webpage domain ini, ia ibaratkan sebuah laman lelong atau amazon.com yang menjual pelbagai barangan. Mungkin lepas ni nak jual baru Ubuntu ni dekat sana aje kot..huhu

p/s : aku ngantok nie...sesaje aje post mende ni

Linux to Succeed in 2015!

Kisah Pendrive Lecturer, Member dan Ubuntu

Satu hari yang gelap (malam daa..), member aku ade pulak telefon. Tak taulah mimpi apanye dia telefon masa macam ni. Nak pi makan pulak masa tu. Member punya pasal aku pun tolong la (dia panggil aku pi kat lokasi dia). Dipesannya sekali, bawa laptop untuk buat kerja ni. Sebenarnya aku dah tau apa ceritanya. Macam ni:-
Petang tadi lecturer aku ade laa buat kelas pakai slide powerpoint. Kebetulan time tu laptop kat Unit IT dah tak ada. Pelik juga aku fikir. Last-last, pakai la laptop Vaio member aku sorang ni. Habis aje kelas, ade pulak member aku sorang ni sukarela eject pendrive lecturer tu. Tu baru satu part. Malam lepas maghrib, aku pi kedai jap beli roti dngan coki-coki. Kebetulan mase aku kat kedai tu, aku nampak la member aku sorang ni. Aku pelik sebab dia patutnye ade kelas sekarang ni, tapi apasal ade kat sini lagi? Dia pun bagi tau yang lecturer yang mengajar petang tadi berkenan sangat nak jumpa dia. Katanya ada masalah dengan pendrive tadi. Aku "Ooo.."kan aje, dan t…

Apa Commad Paling Banyak Anda Guna?

Sedang bosan-bosan keliling laman web, saya terbaca tentang command line yang akan mengira jumlah command yang anda gunakan seperti sudo, ssh, unzip, iwlist dll. Mudah saya! Anda hanya perlu masukkan command line ini ke terminal anda:
history | awk '{a[$2]++ } END{for(i in a){print a[i] " " i}}'|sort -rn|head
Jadi, setakat ini saya sudah menggunakan command line ini dengan jumlah ini:
208 sudo
119 ls
92 cd
9 joe
8 unzip
7 iwlist
5 mysql
5 mpg123
5 exit
5 dpkgBagaimana dengan anda? Jom kongsi bersama..tinggalkan je kat comment bawah ni. Selamat mengira!

Linux to Succeed in 2015!

Bila Semua Naik Angin..

Baru-baru ni saya berkesempatan singgah di beberapa laman sahabat saya. Sedang seromok membaca, saya memerhatikan keadaan blog terutamanya MelayUbuntu kian panas pada awal tahun ini. Bila kian lama membaca, nampaknya memang perlu seseorang 'menegur' tindakan beberapa pengguna Ubuntu khususnya yang kononnya merasakan dirinya 'disisih' dari segala pertanyaan. Bukan kerana kami tidak mahu melayan tetapi ada kalanya anda sendiri yang tak mahu berusaha. Kami dulu macam anda juga, kosong tentang Linux. Tapi disebabkan usaha dan semangat ingin tahu kami telah mampu menjadi antara pengguna Ubuntu di Malaysia ini.

Dalam masa yang saya, beberapa projek seperti Kit Ubuntu 8.10 JomLinux dan My Mac For AllMelayUbuntu menjadi cemuhan beberapa individu yang masih tidak faham apa objektif projek itu dilakukan. Apa yang buat saya tertarik dengan artikel mereka adalah ada yang menyatakan bahawa Linux adalah percuma dan tidak akan berbayar. Sebenarnya saya boleh katakan yang individu ini …