Acer TravelMate 500

Baru-baru ni aku ade pula dapat projek dari sorang member aku ni. Katanya nak format laptop. Jadi aku tanyalah nak format jadi apa? Dia dengan tanpa ragu-ragu dia nak format jadi Ubuntu. Ni yang buat aku excited ni - ada yang tersangkut jugak dengan Ubuntu. Aku apa lagi, ambil laptop dan terus lakukan kerja-kerja pemasangan.

Selepas selesai pemasangan termasuklah Compiz, Wine, GStremer, MPlayer, AWN dan lain-lain saya dapat mengukur kehebatan Ubuntu ini dari laptop yang rendah spesifikasinya. Ubuntu secara asasnya dapat berjalan dengan baik diatas mesen dibeli pada tahun 2001 itu, walaupun gamers dan penyebat beli aje.

Kalau nak lihat hasil kerja Ubuntu dalam mesen lama itu, jom:-

Compiz? Bereh...

Logo Ubuntu ditampal menunjukkan Ubuntu telah dipasang dalam laptop ini..XP tu boleh tanggal ye lepas ni..hehe

sticker rasmi Ubuntu dilekat depan panel LCD..tengoklah bertapa lamanya laptop ni..huhu


Mungkin inilah orang lama suka guna Linux..komputer lama boleh jadi hebat!
Linux to Succeed in 2015!

Ulasan

  1. cool...trutamanya logo 'powered by ubuntu' tu..haha...lepas ni wat servis psg ubuntu lak :D

    BalasPadam
  2. @jom linux - haha..mmg ade buat servis pon..

    BalasPadam
  3. weh...aku ada wat dokumentari mini ampang...hehehe...leh cek web aku...Layannnn :D

    BalasPadam
  4. bro..nape xembed cmmnt form bawah post? btw, nice article..hahhaa.. ubuntu mmg gempak..

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Masa mula Ubuntu 17.04 lama sangat (lebih 5 minit!)

Flash Player untuk Firefox 64bit Machine

Membuat Tapisan Laman Web