26.7.09

Yasmin Ahmad sah Meninggal Dunia

Seperti yang korang sedia maklum, sutradara terkenal Malaysia, Yasmin Ahmad telah kembali ke rahmatullah pada jam 11.25 (Sabtu, 25 Julai) di Hospital Pakar Damansara. Kematiannya pula telah disahkan oleh Pengarah Operasi Media Prima Bhd., Dato' Ahmad Farid Ridzwan.

Pemergian beliau sebenarnya memberi kesan bukan saja aku, bahkan semua peminat, pelakon, penerbit, malahan penggiat filem dalam dan luar negara. Cakaplah siapa yang tak kenal filem-filem seperti Telentime, Gubra, Sepet dan iklan-iklan Petronas sempena hari kemerdekaan negara. Hasil tangannya memang menjadi satu masterpiece yang akan menjadi ikutan anak muda yang meminati seninya.

Semoga Allah cucuri rohnya dan memberkati setiap hasil karyanya untuk tatapan di masa hadapan, AMIN. ~Al-Fatihah~

p/s: O Re Piar (Telentime), Ne Me Quitte Pas (Mukhsin) lagu kegemaran aku..

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: July 2009 Seperti yang korang sedia maklum, sutradara terkenal Malaysia, Yasmin Ahmad telah kembali ke rahmatullah pada jam 11.25 (Sabtu, 25 Julai) di...

21.7.09

#ubuntu-my IRC Meeting (21 July 2009)

From IRC Freenode #ubuntu-my (16 July 7:47pm)

Ubuntu-my IRC Meeting
Date : 21 July 2009
time : 9pm (2100)
Where : Freenode #ubuntu-my (irc.ubuntu.com.my)

Why : Form commitee Task Force Ubuntu-my-local
Propose by : Nbliang


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

All,

Here are some of the issues that we discussed just now:

1. Organization Structure
- Community leader (1 of the 6 official members)
- Committee members (all 6 official members)
- Team Lead, assisted by team's ninjas (members)
- encourage Team Lead to apply as official Ubuntu member

2. Migration of launchpad profile
- ~malaysianteam to ~ubuntu-my
- E-jat to write script for migrating existing members in
~malaysianteam to ~ubuntu-my
- membership expired every end of the year [*]
# I have set the expiry date for some of the members in ~ubuntu-my
- auto renewal notification

3. Promoting Ubuntu Malaysia LoCo Team
- design web banners
- promote ubuntu-my through personal blogs, etc

4. Register ubuntu-my as community with ROS
- to register ubuntu-my as NGO / community with Registrar of Societies (ROS)

5. Funding
- to have temporary treasurer (suggested: itiknila)
- account should be transparent to all members (viewable via online)
- funding should via donations from members / third parties

6. tak ingatlah... bro Firdaus / E-jat, do help to continue yer...

[*] additional points that I add up / not in the meeting just now.


Cheers,

Nicholas Ng
Ubuntu Malaysia LoCo Team

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: July 2009 From IRC Freenode #ubuntu-my (16 July 7:47pm) Ubuntu-my IRC Meeting Date : 21 July 2009 time : 9pm (2100) Where : Freenode #ubuntu-my (irc...

19.7.09

KittyBox - KatieKitty Fire Donation

18 Julai lepas (semalam), rumah salah seorang rakan komuniti Ubuntu-MY (loyal member fosschix..ahaks ;p), KatieKitty terbakar akibat sebab-sebab yang aku sendiri belum pasti lagi (nak contact dia sekarang pun payah sikit).

Disebabkan hal itu, aku dan salah seorang kawan aku (Wan Fahmi@itiknila) telah membuat tabung khas untuk membantu salah seorang geng yang aktif dalam aktiviti Ubuntu-MY. Korang bolehlah menyumbang dalam bentuk wang dengan menyumbang ke akaun berikut:-

Name: WAN MUHAMMAD FAHMI BIN WAN AZMI
ACC: 512080325647
Bank: Maybank
E-Mail: wanfahmi@gmail.com
Bagi yang hendak menyumbang bantuan dalam bentuk barangan atau peralatan pula, boleh terus hubungi itiknila melalui talian 012-2201741 (sekitar Kuala Lumpur, Puchong) atau melalui aku sendiri di 017-3978201 (sekitar negeri Johor dan Melaka).

Jom bersama bantu geng kita ini yang kini mendiami di rumah salah seorang kawannya. Mana tau lepas ni dia akan tolong korang pulak :)

p/s: kalau korang dah hantar sumbangan wang ke akaun tadi, sila isi borang ini untuk mengelak sebarang kekeliruan wang sumbangan dan simpanan peribadi (nanti salah guna payah)

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: July 2009 18 Julai lepas (semalam), rumah salah seorang rakan komuniti Ubuntu-MY (loyal member fosschix..ahaks ;p), KatieKitty terbakar akibat sebab-s...

17.7.09

Blog Pilihan Jipang_Menjerit : Pendaftaran Dibuka!

Haha..Lain macam pulak post aku kali ni. Jadi, apa yang menarik sangat dengan benda ni?

Sebenarnya cuma benda suka-suka yang aku nak buat dalam blog ni. Apa yang aku akan buat aku akan nilai semua bloh yang sudah dilink dan yang hendak dinilai dan aku akan rangkingkan ikut penilaian profesional aku (walaupun tak profesional). Terbuka kepada semua blog, tak kesah la blog korang tu cerita pasal komputer ke, diari ke, info ke, belasah saje..dan yang pasti aku takkan bias dalam penilaian aku.

Tarikh tutup aku letak 24 Julai ni, dan rangking penilaian akan diumum dua (2) minggu selepas tarikh tutup.

Antara yang krateria korang nak dapat markah lebih:-
  • blog theme
  • pengisian
  • jumlah pengikut
  • putara komen
  • umur blog
  • dan lain-lain..
Ape lagi, nak masuk tinggalkan aje alamat blog korang kat ruangan komen bawah ni.

p/s: program suke-suke saje..hehe

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: July 2009 Haha..Lain macam pulak post aku kali ni. Jadi, apa yang menarik sangat dengan benda ni? Sebenarnya cuma benda suka-suka yang aku nak buat d...

2.7.09

Giliran OpenOffice.org 3.1 pula

nampaknya makin banyak aplikasi mengeluarkan versi baru. kali ni giliran OpenOffice.org pula mengumumkan versi terbaru mereka, OpenOffice.org 3.1 boleh didapati sekarang.

OpenOffice.org merupakan aplikasi pejabat yang serupa dengan Microsoft Office Suite adalah aplikasi yang siap pasang dalam Ubuntu korang. antara yang menarik dan baru dalam versi OpenOffice ini mirip dengan kebolehan yang dipamerkan oleh pesaing 'berbayar' mereka (mesti tau kan). Tapi aku dah menyemak senarai naiktaraf Ubuntu, namun tak ada sebarang pakej berkaitan OpenOffice.org ni. jawabnya, tunggu sahajalah sampai ada update berkaitan. kalau anda masih pengguna Windows, jom muat turun aplikasi percuma tapi hebat ini melalui laman ini.

Nak tau apa yang menarik dalam OpenOffice.org 3.1? Korang tengok video dibawah ni



Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: July 2009 nampaknya makin banyak aplikasi mengeluarkan versi baru. kali ni giliran OpenOffice.org pula mengumumkan versi terbaru mereka, OpenOffice.or...

1.7.09

Firefox 3.5

30 jun lepas 'terlepas' sudah Firefox veris 3.5. Ramai member aku dah guna Firefox versi ni. Jadi aku pun try jugak lah. Agak pening sebenarnya lipas melakukan beberapa pencarian tentang Firefox 3.5 untuk Ubuntu ni, dan setelah puas mencari, rupanya 3.5 masih belum available dalam repo rasmi ubuntu-mozilla-daily (rujuk laman ini).

Serva sedikit maklumat menarik tentang Firefox 3.5 ni adalah:-
  • bar carian yang dinaiktaraf
  • Private Browsing
  • Kelajuan yang lebih pantas
  • dan banyak lagi...(senang baca je kat laman ni)
Jadi, aku terpaksalah download pakej yang disediakan dalam laman muat turun Firefox dan install secara manual. Dan akhirnya, wallah!


kalau korang masih nak merasa kepantasan yang teramat Firefox 3.5 dalam Ubuntu anda, cuba langkah yang ada disediakan dalam laman ini. alami kepantasan melayari internet dengan Firefox 3.5!




Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: July 2009 30 jun lepas 'terlepas' sudah Firefox veris 3.5. Ramai member aku dah guna Firefox versi ni. Jadi aku pun try jugak lah. Agak penin...