19.3.09

Windows 7 test drive

Saya baru-baru ni aku ada download torrent ISO DVD Windows 7 (W7) yang dikatakan akan keluar dalam pasaran pada pertengahan tahun ini. Walaupun aku dah lama meninggalkan zaman Windows dan tak gemar dengan Vista, tapi W7 ada keistimewaan tersendiri.

Sekali korang tengok mesti macam Vista. Chopp..belum sure lagi. kalau korang sedar, dah tak ade lagi side bar yang dok mengganggu kerja-kerja scroll mouse. Tak tau la kalau korang pun ada bengang macam aku tentang sidebar tu, walaupun cantik. Ni snapshot sistem dan maklumat yang aku dapat dari PC aku yang selambe ini:-

Pentium 4 aje..tak mampu beli mahal-mahal. Bar bawah pun ada perubahan jugak, lafi glossy (zul tak gemar la ni), lagi transparent dan lebih simple dari Vista yang lebih semak ;P
Kat sini ada satu satu feture yang agak menarik bagi aku yang gile efek. Perasan tak window viewer tu? Kalau korang nak tau, app's tu dah view dua-dua tab yang aku buka dalam Internet Explorer (IE) 8 yang memang dah pre-install dalam W7 ni. jadi, lagi mudahlah nak lihat progress website dalam tab yang berlainan dalam satu browser yang sama. Tambahan, masa aku dok download YM, sesuatu telah mencuri pandangan aku..
Yup, tu adalah progress bar kat menu bar. Sama-sama kene bar..ahaha. Berbalik pada sidebar, adakah hilang widget? Oh, tidak! Widget dah jadi trademark untuk Windows lepas Vista keluar. Kalau korang nak cari, right click dan nampak menu ni:-
Memandangkan aku ade sakit kepala dan sakit dada, tak larat la nak cerita panjang lebar kat sini. Ni aku ada ambil beberapa shot untuk tatapan korang dan nak tanya lebih lanjut, YM je aku!


PS: Walaupun masih dalam peringkat RC, not bad..tapi Ubuntu tetap di hati! Nak besarkan gambar, klik je kat gambar tu

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: March 2009 Saya baru-baru ni aku ada download torrent ISO DVD Windows 7 (W7) yang dikatakan akan keluar dalam pasaran pada pertengahan tahun ini. Walau...

9.3.09

Tenat..

Ahaha..itu je la yang mampu cakap. Bukan apa, buat kali ni dah kali ke-3 aku format Ubuntu aku atas masalah berkaitan update Jaunty yang memang belum stabil untuk laptop Aspire 4530 aku ni.

Untuk masalah Jaunty Alpha 5 ni pulak, shortcut button Alt+F2 tak boleh running. Dan memandangkan 'button permainan' dah tak ada, susah sikit nak buat kerja. Dah terbiasa... Tapi, tak bermaksud aku mengaku kalah menggunakan Ubuntu ni, sebab Ubuntu dah macam jadi darah daging aku..haha.

Jadi, aku terpaksalah buat backup macam-macam fail dari assignment yang menggunung sampailah ke pelbagai kertas kerja berkaitan Linux sendiri sampailah ke projek untuk dijual (skrip filem, novel, bla bla..). Dan paling menyayat hati, aku lepas ni tak dapatlah capai website selain port 8080, sebab beralih menggunakan Celcom Broadband tak lama lagi. Sebelum ni dah guna, tapi pulang balik kat member yang suruh test drive dulu. Walaupun hampeh, tapi dia pakai jugak, pasal "lepas buat assignment dengan email, sudah lerr!". Ini menyebabkan capaikan ke server dah limit dan tak dapatlah buat update website selalu kat rumah sewa nanti. Baut masa ni, server yang aku pass masuk website MassComm Kolej SHAHPUTRA dengan syarat dalam rangkaian kolej. Dan, internet kolej pun tak boleh capai port selain 8080. Haduhh...

Mungkin nak apply P1 Wimax, tapi Kuantan dah ada talian ke belum??

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: March 2009 Ahaha..itu je la yang mampu cakap. Bukan apa, buat kali ni dah kali ke-3 aku format Ubuntu aku atas masalah berkaitan update Jaunty yang mem...

7.3.09

Kopete - Problem dengan YM?


Bagi mereka yang menggunakan KDE, pastinya anda menggunakan Kopete sebagai aplikasi mesej segera (Instant Messaging) seperti Pidgin dalam Gnome. Bagaimanapun aku sendiri dah menggunakan Kopete ini dalam interface Gnome sejak mula mengenali kebolehan aplikasi ini dalam VoIP, Video Confrence dan file transfer yang Pidgin tidak mampu lakukan semasa Ubuntu versi 7.04.

Tapi, sejak Ubuntu 8.04, Kopete yang dalam transformasi penyesuaian untuk KDE4 mengalami masalah berkaitan GUI, sambungan ke server utama dan crash. Kalau korang yang pernah menggunakan KDE4 versi awal pastinya mengalami masalah yang sama. Berikutan itu, aku mundur balik ke Pidgin.

Bru-baru ini, aku kembali mencuba online YM, Jabber, Live dan AOL saya dalam Kopete setelah dimaklumkan oleh member aku, yang mana memaklumkan Kopete kini sudah stabil. Dan sekali lagi, masalah berulang. Kali ni YM aku asyik kena tendang dalam 15 minit berikutnya. Yang hairannya Jabber, AOL dan Live tak ada pula menghadapi masalah ni, jadi terpaksalah kembali kembali ke Pidgin. Apa yang mahu diajukan sekarang, adakah Kopete menghadapi masalah atau Gnome memang tak dapat running aplikasi ini dengan baik? Hmm...

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: March 2009 Bagi mereka yang menggunakan KDE, pastinya anda menggunakan Kopete sebagai aplikasi mesej segera (Instant Messaging) seperti Pidgin dalam G...

4.3.09

Jom download Torrent!

Korang minat download filem, iso dan fail berskala besar? Atau lagi mudah saya katakan torrent? Yup, aku salah seorang peminat download torrent dari cerita filem lama, album, aplikasi dan iso sistem operasi komputer. Kalau nak tau, mula-mula aku download iso Ubuntu pakai torrent la. Kalau dalam Window, pastinya nama seperti BitTorrent, mTorrent malahan Opera Web Browser pun ada diorang punya sendiri torrent plugin. Tapi macam mana dalam Ubuntu? Adakah akan berakhir?


Jawapannya tidak sama sekali. Kalau korang tau Transmission, tulah torrent downloader korang selama ni. Untuk Transmission ni, tetingkapya lebih ringkas dan terhad. Sebenarnya, semua asas yang ada dalam BitTorrent tu dah siap dalam applikasi ni. Terbaru, aku sekarang tengah dok download Window 7 RC atas projek tertentu yang memerlukan torrent downloader, dan sekarang masih dalam perses download. Apa lagi, jom download dengan mudah torrent anda!

Bagi mereka yang masih blurr tentang apa itu torrent, klik sini.

p:s : BitTorrent ada didatangkan sekali untuk Linux, tapi macam berat...huhu..

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: March 2009 Korang minat download filem, iso dan fail berskala besar? Atau lagi mudah saya katakan torrent? Yup, aku salah seorang peminat download torr...