19.3.09

Windows 7 test drive

Saya baru-baru ni aku ada download torrent ISO DVD Windows 7 (W7) yang dikatakan akan keluar dalam pasaran pada pertengahan tahun ini. Walaupun aku dah lama meninggalkan zaman Windows dan tak gemar dengan Vista, tapi W7 ada keistimewaan tersendiri.

Sekali korang tengok mesti macam Vista. Chopp..belum sure lagi. kalau korang sedar, dah tak ade lagi side bar yang dok mengganggu kerja-kerja scroll mouse. Tak tau la kalau korang pun ada bengang macam aku tentang sidebar tu, walaupun cantik. Ni snapshot sistem dan maklumat yang aku dapat dari PC aku yang selambe ini:-

Pentium 4 aje..tak mampu beli mahal-mahal. Bar bawah pun ada perubahan jugak, lafi glossy (zul tak gemar la ni), lagi transparent dan lebih simple dari Vista yang lebih semak ;P
Kat sini ada satu satu feture yang agak menarik bagi aku yang gile efek. Perasan tak window viewer tu? Kalau korang nak tau, app's tu dah view dua-dua tab yang aku buka dalam Internet Explorer (IE) 8 yang memang dah pre-install dalam W7 ni. jadi, lagi mudahlah nak lihat progress website dalam tab yang berlainan dalam satu browser yang sama. Tambahan, masa aku dok download YM, sesuatu telah mencuri pandangan aku..
Yup, tu adalah progress bar kat menu bar. Sama-sama kene bar..ahaha. Berbalik pada sidebar, adakah hilang widget? Oh, tidak! Widget dah jadi trademark untuk Windows lepas Vista keluar. Kalau korang nak cari, right click dan nampak menu ni:-
Memandangkan aku ade sakit kepala dan sakit dada, tak larat la nak cerita panjang lebar kat sini. Ni aku ada ambil beberapa shot untuk tatapan korang dan nak tanya lebih lanjut, YM je aku!


PS: Walaupun masih dalam peringkat RC, not bad..tapi Ubuntu tetap di hati! Nak besarkan gambar, klik je kat gambar tu

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: Windows 7 test drive Saya baru-baru ni aku ada download torrent ISO DVD Windows 7 (W7) yang dikatakan akan keluar dalam pasaran pada pertengahan tahun ini. Walau...

3 comments :

  1. agak2 nya bila windows 7 ni akan kuar ye?

    ReplyDelete
  2. menurut saya, windows 7 akan banyak diminati karena menggabungkan kinerja XP dengan tampilan Vista. Secara garis besar, Windows 7 ini merupakan produk paling bagus dari windows. Walaupun perlu diketahui bahwa sebelum tampilan Windows 7 seperti itu, Ubuntu sudah menerapkannya terlebih dahulu dengan fitur Compiz-nya...

    ReplyDelete