2.9.10

Tukar Kata Laluan Anda Dengan Mudah

Saya ada satu masalah dekat rumah ni;
Adik sorang ni dah nak UPSR, sorang lagi sekolah. Larangan dalam rumah ni,"hari sekolah jangan pakai komputer, kecuali memang nak kena pakai". Tapi masalahnya, adiknya ni dah tak pandai kawal masa.
Jadi, saya cari beberapa penyelesaian selepas gagal melakukan konfigurasi Squid dan DansGuardian. Penyelesaian bagi masalah ini satu saya; tukar kata laluan.

Masalahnya sekarang macam mana nak ubah kata laluan tanpa disedari? Sampailah sedar ada satu baris arahan (command line) yang melakukan tugas tu.

Command ini bileh digunakan dalam mana-mana distribusi Linux, jadi memang tak ada asing pun, dan mudah!


  1. Buka Terminal/Konsol
  2. Masukkan baris arahan berikut dan tekan "Enter":-

    passwd
  3. Ikut arahan yang diberikan dan TADA! siap!
Macam mana nak buat secara sorok-sorok pula? Senang saja, pastikan komputer yang adik saya selalu guna tu dengan SSH, log masuk ke komputer tu dengan SSH, dan gunakan langkah yang sama, dia pasti tak sedar.

Senang kan dengan Linux :)


Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: Tukar Kata Laluan Anda Dengan Mudah Saya ada satu masalah dekat rumah ni; Adik sorang ni dah nak UPSR, sorang lagi sekolah. Larangan dalam rumah ni,"hari sekolah jangan p...

No comments :

Post a Comment