28.1.09

Kisah Pendrive Lecturer, Member dan Ubuntu

Satu hari yang gelap (malam daa..), member aku ade pulak telefon. Tak taulah mimpi apanye dia telefon masa macam ni. Nak pi makan pulak masa tu. Member punya pasal aku pun tolong la (dia panggil aku pi kat lokasi dia). Dipesannya sekali, bawa laptop untuk buat kerja ni. Sebenarnya aku dah tau apa ceritanya. Macam ni:-
Petang tadi lecturer aku ade laa buat kelas pakai slide powerpoint. Kebetulan time tu laptop kat Unit IT dah tak ada. Pelik juga aku fikir. Last-last, pakai la laptop Vaio member aku sorang ni. Habis aje kelas, ade pulak member aku sorang ni sukarela eject pendrive lecturer tu. Tu baru satu part. Malam lepas maghrib, aku pi kedai jap beli roti dngan coki-coki. Kebetulan mase aku kat kedai tu, aku nampak la member aku sorang ni. Aku pelik sebab dia patutnye ade kelas sekarang ni, tapi apasal ade kat sini lagi? Dia pun bagi tau yang lecturer yang mengajar petang tadi berkenan sangat nak jumpa dia. Katanya ada masalah dengan pendrive tadi. Aku "Ooo.."kan aje, dan terus cabut balik rumah..
Gitulah serba sedikit introduction. Jadi aku boleh agak yang member aku ni memang nak suru recover balik semua fail dalam pendrive tu balik. Apa yang berlaku sebenarnya pendrive tu tak eject dengan sempurna. Jadi berlaku file missing corruption. Jadi, nak menyelamatkan tiga member (ketua group, tuan punya Vaio dan sekarelawan eject pendrive) yang menjadi amarah lecturer aku ni (lecturer paling garang ni), aku gunakan kemampuan Ubuntu ni. Aplikasi yang diguna - PhotoRec. Nak tau lebih lanjut boleh rujuk disini.

Aku dengan bongkaknya (huhu) gunakan tty1 untuk runningkan aplikasi tu. Jadi, wallah..semua fail dah recover. Dari situ sorang member aku berminat nak install Ubuntu, sorang yang dah install Ubuntu nak berguru pulak dengan aku dan sorang lagi senyum aje (nak lari dari kene pau la tu). Suami lecturer aku ni pun berminat nak tau ape aku buat tadi, jadi cuma jawab,"Guna Linux aje." Jadi, esoknya makan dan minum aku ditaja oleh mereka bertiga ini, sebab mereka beranggapan AKU SAVE THE WORLD!

Moral of the story gunakan Ubuntu@Linux anda semaksima mungkin dalam usaha untuk mempromosikan produk ini dengan lebih menarik

p/s : fail doc dengan ppt tak boleh kenalpasti. jadi kenalah rename format manually..SAMPAI SEKARANG! ;P

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: Kisah Pendrive Lecturer, Member dan Ubuntu Satu hari yang gelap (malam daa..), member aku ade pulak telefon. Tak taulah mimpi apanye dia telefon masa macam ni. Nak pi makan pulak masa...

No comments :

Post a Comment