31.1.09

Pertarungan antara OpenSUSE 11, Ubuntu Intrepid dan Fedora Cambridge dalam PowerPC

Mesti korang ingat Apple Computer kan? Apple ni antara gergasi pembuat PowerPC pada satu zaman dahulu. Tapi sekarang dah beralih arah kepada Intel sebab mungkin nak membangunkan Power processor tu tinggi sangat kosnya. Nak dijadikan cerita ada member (lagi) aku sorang ni nak format iBook G4 dia tukar lain. Sebab nak tukar kerana MacOS 9 (kurun bile ntah dia beli ni) yang sekarang dah tak wujud lagi lembab. Aku rekemen pakai Tiger (MacOS X), tapi dia cakap nak masuk Vista. Kene gelak skali ngan aku. Koh3... Tapi dasarnya boleh buat, cuma bukan boot version lerr..kena pakai virtual machine (salah satunya Q, free!). Jadi aku rekemen die guna Linux sebagai alternatif.

"Linux?" dia cakap. Aku paham maksud dia tu, susah nak guna. Nak sedapkan hati orang (sambil nak duit dapat masuk poket ;P), aku tunjukkan Ubuntu dalam laptop aku. Dia agak tertarik. Dan tiba-tiba dia tanya balik, "yang tak buntu punya ada tak?" Aku bagi list (yang aku reti setup) antara Ubuntu sendiri, OpenSUSE dan Fedora. Jom tengok aku bedal satu-satu dalam iBook dia:-

Ubuntu 8.10 PPC
distro kegemaran aku. dalam cd PPC (PowerPC) yang aku download memang tak ada LiveCD. tak taulah kalau aku download versi lama atau memang aku tak pilih run LiveCD. siap je install, compiz time! dengan graphic card ATi 9200, ia amat lancar sekali! memang mengagumkan aku yang pertama kali tengok Ubuntu dalam PPC. Ni antara listdown aku..

Suka
- distro fevret aku..haha
- apt - pengurus pakej paling hebat dalam Linux (dibangun oleh Debian)
- compiz memang tak ada sangkut-sangkut macam laptop aku ni
- tak ada yang lain selain syiok!

Tak Suke
- emerald tak boleh enable..kenapa?
- ada sesetengah function button tak boleh guna
- orange dalam PPC..aneh
OpenSUSE 11 PPC
distro paling terkenal dalam sektor kerajaan Malaysia. entah la kenapa. ni memang dah lama aku tau kemampuan untuk running dalam PPC. maklumlah, pembangun diorang banyak dekat Novell, pun pembangun Linux yang bukan calang-calang. masa aku download iso kat sini, versi 11 ni masih beta untuk PPC. tak tau pulak sekarang macam mana. macam aku yang dah kemaruk dengan Ubuntu adalah payah sikit nak guna package manager SUSE ni, sebab dia pakai yast (betul tak ejaan tu?). OpenSUSE ni kira aku buat main-main ajelah..

Suka
- interface simpel
- lebih kurang macam Ubuntu, tapi kurang pakai terminal..menarik
- driver dengan shortcut button semua berfungsi dengan baik
- yast - control panel OpenSUSE semua-dalam-satu

Tak Suka
- KDE 4.1
- Hijau yang melampau..tambahan dengan susumpah
- aku sendiri tak reti guna yast..adehh
Fedora 10 "Cambridge"
aku lepas kenal Ubuntu barulah kenal Fedora. masa Ubuntu Edgy dulu aku pakai sekejap Fedora (masa tu 7) dan masa tu aku jadi Fedorian (pengakuan ikhlas). Tapi masa Fedora 8, aku tak tahan dengan bug yang melimpah ruah macam dapat sambal petai free. sebab tu aku kembali ke pangkal jalan (Ubuntu). kalau Fedora dalam PPC pulak, sama aje dalam pc, tapi kali ni aku cuba nak running versi ke-10 dengan kod nama Cambridge. otang cakap bug dah kurang sikit, tak macam 8 dengan 9 dulu. kalau versi ni, mungkin aku katakan package-kit nampak menonjol selain aplikasi lain dalam OS ni.

Suka
- bug kurang sikit dari Fedora Core 9
- package-kit memang membantu tambah buang aplikasi

Tak Suke
- yum - lembab gileeeeee.....
- KDE 4.1 (aku download KDE punye..hehe)
- masih ada saki baki bug yang menyakitkan hati
- Kopete CRASH!! (Kopete tak stabil atau Fedora goyah)
Dari cerita yang ni, aku pun bagitaulah dekat dia mana satu dia nak. Dia terus pilih Ubuntu!

p/s : ni cuma pandangan aku aje..hehe

Linux to Succeed in 2015!
5 One Linuzz Life: Pertarungan antara OpenSUSE 11, Ubuntu Intrepid dan Fedora Cambridge dalam PowerPC Mesti korang ingat Apple Computer kan? Apple ni antara gergasi pembuat PowerPC pada satu zaman dahulu. Tapi sekarang dah beralih arah kepada...

3 comments :

  1. haha...aku dah cube mcm ko cuba. tp zaman dulu le. mcm fedora core 7, opensuse 10 - 11.1 dgn ubuntu 6.04 - 8.10

    tp leh kata selain ubuntu tu mmg lawa theme dia, tp x mementingkan kemudahan kepengunaan.

    nota : teman dah buh link sdr dlm Jom Linux

    ReplyDelete
  2. ada gak orang yang bertanya kat pakcik.. adakah ubuntu sejenis antivirus.. erkhh

    ReplyDelete
  3. Hi Nice Blog.Document scanning company offering document conversion and data capture services, including scanning of photographs, microfilm, microfiche, questionnaire, technical drawings and conversion to CAD and OCR editable text.document scanning

    ReplyDelete